Συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής: Όλες οι εξελίξεις

20130928-190145.jpg

Μετά από έρευνα της εισαγγελίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις εντός της ημέρας.

Αυτό σημειώνει ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, αναφερόμενος στην συλλήψεις του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, του βουλευτή του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη και του αρχηγού της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη.

Στις 9:45 το πρωί, κατέφθασε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ο Ηλίας Παναγιώταρος όπου παραδόθηκε αυτοβούλως, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν στην ΓΑΔΑ ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Γιώργος Γερμενής για τους οποίους όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης τους. Επιπλέον έχουν συλληφθεί και εννέα μέλη του κόμματος.

Επιπλέον, γύρω στις 10:10 το πρωί, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. πέρασαν χειροπέδες και στον βουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Λαγό.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον και άλλες συλλήψεις εκ των οποίων οι δύο αφορούν στους Χρήστο Παππά και Νίκο Μίχο, ενώ στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει συνολικά πάνω από 30 άτομα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία παρενέβη ύστερα από την ενεργοποίηση της παραγγελίας της Εισαγγελίας ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα κ. Χ. Βουρλιώτη.

Όλοι οι συλληφθέντες μεταφέρονται στον 12ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α. όπου θα ανακριθούν από την αντιτρομοκρατική.

Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις βασίζονται στις 32 δικογραφίες που έχουν αποσταλεί στον Άρειο Πάγο, καθώς και σε καταθέσεις μαρτύρων.

Το πόρισμα του εισαγγελέα

Εννέα σελίδες είναι το πόρισμα του Εισαγγελέα με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης για τα στελέχη και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου.

Το πόρισμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της Χρυσής Αυγής, την δομή και την ιεραρχία, δίνοντας διεισδυτικό ρόλο στον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Μάλιστα, με βάση το πόρισμα δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο αδίκημα για να προβούν οι Αρχές στη σύλληψη των μελών, καθώς αρκεί και μόνο η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, στο πόρισμα του εισαγγελέα αναφέρεται ότι θα γίνουν έρευνες και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα ανοίξουν και τραπεζικοί λογαριασμοί στελεχών και βουλευτών.

Δηλώσεις Παναγιώταρου έξω από τη ΓΑΔΑ
Σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος είπε στους δημοσιογράφους: «H κοινωνία θα τους κρίνει όλους. Δεν γίνεται να συλλαμβάνουν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, σε μία Ελλάδα του μνημονίου και των 3.000 αυτοκτονιών την ώρα μάλιστα που για σημαντικά εγκλήματα δεν τιμωρήθηκε κανείς»

20130928-190254.jpg

20130928-190304.jpg

20130928-190312.jpg

20130928-190321.jpg

Στο μεταξύ λίγο μετά την ανακοίνωση περί συλλήψεων στελεχών του κόμματος, μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τη ΓΑΔΑ.

Συλλήψεις αστυνομικών

Σε συλλήψεις εν ενεργεία αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται να είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, έχουν προβεί οι άντρες της αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συλλάβει δύο συναδέλφους τους οι οποίοι, όπως προέκυψε, σχετίζονται με το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου.

Εγκληματική οργάνωση

Το zougla.gr είχε γράψει από χτες ότι ο πολιτικός και δικαστικός κλοιός γύρω από την Χρυσή Αυγή, έσφιγγε ασφυκτικά.

Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, είχαν αναφέρει ότι, από τις μέχρι τώρα καταθέσεις προέκυπταν στοιχεία που οδηγούσαν σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ενίσχυαν την προοπτική χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κόμματος σε εγκληματική οργάνωση.

Έτσι και έγινε…

Δεν χάνουν τη βουλευτική ιδιότητα

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή.

Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Κλείνει» η κάνουλα της κρατικής επιχορήγησης

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή έγινε γνωστό πως σταματάει η κρατική επιχορήγηση στη Χρυσή Αυγή.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων όταν σε πρόσωπα που τα διοικούν, ή βουλευτές τους, έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Η ρύθμιση, που αποφασίστηκε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού «φωτογραφίζει» τη Χρυσή Αυγή, που έχει ήδη λάβει κρατική χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 830.000 ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευτεί ακόμη 232.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή:
του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη
του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου
του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και
του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.
Από την πλευρά του ο Νίκος Μιχαλολιάκος απείλησε με… πολιτικό σεισμό σε μια ύστατη προσπάθεια να προστατεύει το κόμμα του, κάνοντας λόγο για μαζική παραίτηση των βουλευτών του.

«Μπορούμε να πηγαίνουμε τη χώρα κάθε μήνα σε εκλογές προκειμένου να προστατεύσουμε το κόμμα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βεργίνα Tv.

Παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις έδρες τους θα προκαλούσε επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: