Ο Τάφος του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου του Βαπτιστού.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ – Ο Τάφος του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Στα βόρεια της Νεάπολης (Αρχαία Συχέμ) βρίσκεται η πόλη Σεβάστεια, άλλοτε πρωτεύουσα του Ισραηλιτικού βασιλείου.

Εκεί σήμερα είναι μόνον ερείπια και ένα μικρό αραβικό χωριό. Το πιό αξιόλογο στο χώρο αυτό, είναι τα ερείπια μεγαλοπρεπούς βασιλικής εκκλησίας που είχε κτίσει η Αγία Ελένη, προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. 

Δυτικά ανακαλύφθηκε ρωμαικό θέατρο, που αναφέρεται ότι ήταν το θέατρο όπου χόρεψε η Σαλώμη και όπου ζήτησε “…την κεφαλήν Ιωάννου του βασπτιστού επί πίνακι…” 

Εκεί πλησίον είναι και η φυλακή του Τιμίου Προδρόμου, και σε μισοκαταστρεμένο τέμενος – τζαμί, που είχαν χτίσει οι μουσουλμάνοι, βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Τον χώρο αυτό σέβονται και οι μωαμεθανοί και οι χριστιανοί.

Είναι επισκέψιμοι χώροι αλλά λίγοι γνωρίζουν το δρόμο. Είναι εντελώς παραμελημένοι και δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα λόγω της ιδιαιτερότητας του τόπου. 

Δεν ανήκουν τα μέρη αυτά στο Πατριαρχείο μας. Εχουν γίνει ενέργειες από τον π.Ιουστίνο Μάμαλο ηγούμενο του Φρέατος του Ιακώβ, αλλά απαιτούνται πολλά χρήματα για να κατορθώσει κανείς να αναδείξει τον ιερό αυτό τόπο ως προσκυνηματικό ορθόδοξο χριστιανικό μέρος λατρείας. Εχει ο Θεός. Ισως στο μέλλον να αναλάμψει και πάλι η περίφημη αυτή Σεβάστεια με όλα αυτά τα ευλογημένα χώματα. Εύχεσθε.

Source: Ignatios Kazakos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: