57 σπάνιες φωτογραφίες του National Geographic από την Κύπρο του 1928


Κατά καιρούς διάφορες ιστοσελίδες, δημοσιεύουν μεμονωμένες φωτογραφίες προσώπων και τοπίων, από το αφιέρωμα που είχε κάνει το 1928 το περιοδικό National Geographic magazine στην Κύπρο.

Μια εξαιρετικά σπάνια έκδοση, την οποία λίγοι έχουν σήμερα στην κατοχή τους και είναι δύσκολο να βρεις κάπου μαζεμένο ολόκληρο το φωτογραφικό αφιέρωμα.

Τον Ιούλιο του 1928 το διάσημο περιοδικό, ταξίδεψε στην Κύπρο για να γνωρίσει από κοντά και έπειτα να κάνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο, το νησί που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη.

Με τον γενικό τίτλο «Unspoiled Cyprus» (παρθένα Κύπρος), ο φωτογράφος ταξίδεψε κυριολεκτικά σε όλη την Κύπρο, «εγκλωβίζοντας» στον φακό του τη δύσκολη καθημερινότητα, την βιοπάλη, την μετάβαση στη σύγχρονη εποχή, τα ιστορικά και τα αρχαία μνημεία και τον κόσμο, τον απλό καθημερινό κόσμο που αμήχανα και αθώα κοίταζε –ίσως για πρώτη φορά- τον φωτογραφικό φακό και υπάκουε στις οδηγίες του φωτογράφου.

Η ομάδα της CITY, έπειτα από αρκετή έρευνα για την εν λόγω έκδοση, κατάφερε να βρει στο διαδίκτυο μαζεμένο, αρκετό από το υλικό του National Geographic Magazine – Unspoiled Cyprus, από τον Ολλανδό καλλιτέχνη-φωτογράφο Jan Willemsen, εγγονό του φωτογράφου Willem Jan Willemsen, ο οποίος ήταν αυτός που πραγματοποίησε την φωτογράφιση το 1928.

57 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες πλημμυρισμένες από τη Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: