Αυστραλία: Πότε και γιατί έγινε ο πρώτος ελληνικός έρανος

 

Photo: Έπεσε η αυλαία για την ΛιανίδουΜετά από τρία χρόνια παραμονής στη θέση της Γενικής Προξένου στη Μελβούρνη η Ελένη Λιανίδου αποχωρεί τελικά, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, για την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα της από άλλη θέση. Την κα Λιανίδου αντικαθιστά η Χριστίνα Σημαντηράκη η οποία βρίσκεται καθ’ οδών προς την Μελβούρνη.Το περασμένο Σάββατο η Ελένη Λιανίδου έδωσε το αποχαιρετιστήριο πάρτι της στην προξενική κατοικία στην οποία είχαν καλεσθεί πάνω από 200 άτομα.Παροικιακοί παράγοντες σχολίαζαν ότι η θητεία της Γεν. Προξ. θα είχε στεφθεί με επιτυχία αν είχαν αποφευχθεί κινήσεις που διαίρεσαν την παροικία. Σημειώνεται ότι η είναι η πρώτη φορά που Γεν. Προξ. αποχωρεί από τη θέση του κατά ένα χρόνο νωρίτερα.Το Australian Greek News εύχεται στην Ελένη Λιανίδου καλή επιστροφή στην Αθήνα και καλή συνέχεια στη νέα της θέση.

O πρώτος έρανος που έγινε ποτέ στη Μελβούρνη από Έλληνες μετανάστες ήταν το 1896 και είχε ως σκοπό την υποστήριξη της Επανάστασης της Κρήτης.

Το ιστορικό αυτό στοιχείο ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την ιστορική επέτειο γιόρτασαν οι Κρήτες της Μελβούρνης.

Την κοινή εκδήλωσή της τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, ο δήμαρχος Moreland, Λάμπρος Ταπεινός, οι πρόεδροι των κυπριακών σωματείων της πολιτείας και πλήθος άλλων προσκεκλημένων.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης είπε, μεταξύ άλλων:

«Αυτό όμως που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν είναι ότι ο πρώτος έρανος που έγινε ποτέ στην Μελβούρνη από Έλληνες μετανάστες το 1896 είχε ως σκοπό την υποστήριξη της Επανάστασης της Κρήτης. Τότε, το 1896, πάνω από 40 Έλληνες της Μελβούρνης έδωσαν οικονομική βοήθεια στον Κρητικό Αγώνα. Η πρώτη αυτή συγκέντρωση πρόσφερε και την ιδέα να ιδρυθεί κάποια Ελληνική Κοινότητα στην Μελβούρνη, έτσι μετά από έναν χρόνο ιδρύθηκε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης. Ο αγώνας της απελευθέρωσης της Κρήτης ήταν και αγώνας για όλους τους τότε Έλληνες της Διασποράς».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: