Πέθανε η ελληνικής καταγωγής γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας

Source:

Πέθανε η ελληνικής καταγωγής γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας

Πέθανε σε ηλικά 109 ετών η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας, Ευαγγελία Καράσοβα, η οποία είχε γεννηθεί το 1904 στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα.
Η Καράσοβα εγκαταστάθηκε στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949 και όπως έγινε γνωστό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιούσε τη μητρική της γλώσσα.
Ζούσε από το 1950 στο χωριό Ντίβτσι Χράντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα και εργάστηκε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής της στον τομέα της γεωργίας. Είχε τρεις γιους και δύο κόρες.
Περίπου 12.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ελληνική κοινότητα στη Δημοκρατία της Τσεχίας αριθμεί τώρα περίπου 3.500 ενεργά μέλη που ζουν κυρίως στα βόρειο – ανατολικά.
Η Καράσοβα πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης Κρνόβ από πνευμονία. «Η μητέρα έπασχε από υπέρταση και ανέπνεε με δυσκολία . Ήταν στο νοσοκομείο από την Τετάρτη και πέθανε σήμερα το πρωί», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων CTK, η 78χρονη κόρη της εκλιπούσας, Πολυξένη Καντάσοβα.

Η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας και μια από τις γηραιότερες γυναίκες της Ευρώπης και του κόσμου, πέθανε προ ημερών σε ηλικία 109 ετών και ήταν Ελληνίδα μετανάστης. Πρόκειται για την Ευαγγελία Καρασόβα (Evangelia Carasova), η οποία είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 1904 στην Ελλάδα και ήταν μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Τσεχίας.

Το 1949, λόγω του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, η οικογένεια της Καρασόβα μετακινήθηκε, μέσω Αλβανίας, στην τότε Τσεχοσλοβακία. Το ελληνικό επίθετο της οικογένειας ήταν Καράς και άλλαξε μετά την εγκατάσταση στην Τσεχοσλοβακία.

Η Ευαγγελία Καρασόβα ζούσε από το 1950 στο χωριό Ντίβτσι Χραντ (Divci Hrad), κοντά στα πολωνικά σύνορα και εργάστηκε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής της στον τομέα της γεωργίας. Είχε τρεις γιους και δύο κόρες.

Όπως δήλωσαν οι δικοί της καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιούσε τη μητρική της γλώσσα (ελληνικά) και είχε πάντα την ελληνική σημαία στο δωμάτιό της. Κι αυτό ήταν το καταφύγιό της, στα τελευταία χρόνια, καθώς δεν μετακινούνταν σχεδόν καθόλου, παρά περνούσε ήρεμα τις ημέρες της βλέποντας τηλεόραση (είχε τη δυνατότητα να βλέπει και ελληνικά προγράμματα), με τη φροντίδα της κόρης της, Πολυξένης Καντάσοβα (Polyxeni Candasova) και με συγγενείς και φίλους να την επισκέπτονται συχνά. Παρά τα χρόνια της, όταν ο καιρός ήταν ευνοϊκός, έβγαινε για μικρές βόλτες στη γύρω περιοχή. Ήταν ολιγοδίαιτη και τα αγαπημένα της γεύματα προέρχονταν τόσο από την ελληνική όσο και από την τσεχική κουζίνα και δεν είχε πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή της.

Η Ευαγγελία έζησε μια γεμάτη οικογενειακή ζωή , έχοντας αποκτήσει 5 παιδιά, 20 εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα. Η οικογένειά της ζούσε στην Τσεχία και στην Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι στο σπίτι της, στο χωριό Ντίβτσι Χραντ (Divci Hrad), συγκεντρώνονταν όσα πιο πολλά μέλη της οικογένειας μπορούσαν, για να γιορτάσουν οικογενειακά και χαρούμενα.

Η Καράσοβα πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης Κρνoβ (Krnov) από πνευμονία. “Η μητέρα έπασχε από υπέρταση και ανέπνεε με δυσκολία. Ήταν στο νοσοκομείο από την Τετάρτη και πέθανε σήμερα το πρωί” δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων CTK, η 78χρονη κόρη της εκλιπούσας, Πολυξένη Καντάσοβα (Polyxeni Candasova).

Περίπου 13.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ελληνική κοινότητα στη Δημοκρατία της Τσεχίας αριθμεί σήμερα περίπου 3.500 ενεργά μέλη. Περίπου 800 Έλληνες μένουν στην Πράγα και πολλοί άλλοι ζουν στη Μοραβία. Η Ελληνική Κοινότητα της Πράγας δραστηριοποιείται με ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν στόχο τη σωστή προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της ιστορίας. Οργανωμένες Ελληνικές Κοινότητες υπάρχουν και στην πόλη Μπρνό (Brno) καθώς και στην πόλη Σούμπερκ (Sumperk).

Στην Τσεχία οι Έλληνες αναγνωρίζονται επίσημα ως μειονότητα της χώρας, με δικαιώματα να ιδρύουν συλλόγους, να χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα, να χρησιμοποιούν ελληνικές ονομασίες χωριών, πλατειών, οδών, να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους δημοσίως και στα δικαστήρια, να μορφώνονται και σπουδάζουν στη γλώσσα τους κ.α.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: