Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ‏

Source: Neos Kosmos by Michael Sweet

20130725-204839.jpg

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΣΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο Ελληνικός στρατός έχει αρχίσει την εκσκαφή της περιοχής όπου πιστεύεται να βρίσκεται ο τάφος των Αυστραλών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους τον Απρίλιο του 1941 κατά τη ν διάρκεια της μάχης της Βεύης.

Η εκσκαφή, που διατάχτηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, μετά την παρέμβαση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καραόγλου, άρχισε την περασμένη Δευτέρα στη Βεύη.

Η τοποθεσία είχε επισημανθεί πρώτα σε μια αντιπροσωπεία Αυστραλών βετεράνων πολέμου το 1991 που επισκεύφτηκε το χωριό κατά την διάρκεια της 50ής επετείου της Ελληνικής εκστρατείας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Περισσότερα από 22 χρόνια αργότερα τα πρώτα βήματα, λαμβάνονται για την εξακρίβωση αυτού του ισχυρισμού.

Ο Ελληνο-Αυστραλός καθηγητής Θωμάς Τσαμούρας από το Νιούκαστλ που έφερε την τοποθεσία στην προσοχή των Ελληνικών αρχών, είπε στον Νέο Κόσμο, ότι η ομάδα ανασκαφής, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Σταμάτη Παναγιώτη από το 1ο Σώμα Στρατού, είχε αρκετά «χτυπήματα» σε ανιχνευτές μετάλλων, από την Δευτέρα που άρχισε η ανασκαφή αλλά δεν βρέθηκαν ανθρώπινα οστά μέχρι στιγμής.

«Είναι πεπεισμένοι ότι η τοποθεσία που φωτογραφήσαμε και τους παραδώσαμε είναι «περίεργη», είπε ο κ. Τσαμούρας στον Νέο Κόσμο.

Κατά τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσαμούρας έχει επικοινωνία με την Unrecovered War Casualties – Army (UWCA), την υπηρεσία του Αυστραλιανού στρατού που ερευνά τους ισχυρισμούς αγνοουμένων νεκρών στρατιωτών πολέμου.

Η υπηρεσία που είχε ανοίξει μια δικογραφία να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε απογοήτευση με την Ελληνική απόφαση για την ανασκαφή χωρίς την συμμετοχή στην έρευνα και των Αυστραλιανών αρχών.

Ο κ. Τσαμούρας είπε ότι ενώ είναι ικονοποιημένος που άρχισε η ανασκαφή, «θα ήμουν πιο ευτυχής αν αυτό ήταν μια κοινή επιχείριση με το δικό μας UWCA».

Ο Νέος Κόσμος γνωρίζει ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του UWCA έγιναν γνωστά στις Ελληνικές αρχές πριν το ξεκίνημα της ανασκαφής.

Αν ανακαλυφθούν ανθρώπινα οστά και πιστεύεται ότι είναι Αυστραλών στρατιωτών, η UWCA είναι υποχρεωμένη να βρει σε ποιόν ανοίκουν, και αν αυτό προσδιορισθεί, να φροντίσει για την ταφή τους με την Commonwealth War Graves Commission.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: