Ξάνθη: Γιαγιά 100 χρονών αποκαλύπτει το μυστικό της!

 Ξάνθη: Γιαγιά 100 χρονών αποκαλύπτει το μυστικό της! (vid)

«Στιγμές, στιγμές είναι η ζωή και όποιος πολλές κερδίσει, ευτυχισμένος στη ζωή τραβάει προς τη Δύση»

Στην ηρεμία του πνεύματος και τη ψυχική και πνευματική υγεία κρύβει το μυστικό της μακροζωίας της η τρισχαριτωμένη κα. Αθηνά Κεμενέ, που πριν από μερικές ημέρες συμπλήρωσε αισίως έναν αιώνα ζωής.

Γεννημένη στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου του 1912 η κ. Αθηνά κόρη μεγαλοεργολάβου, κουβαλάει στις πλάτες της ένα πολύπαθο ταξίδι ζωής γεμάτο συγκινήσεις, στιγμές χαράς και λύπης, διανθισμένο με κακουχίες και εμπειρίες που σαν απόσταγμα μνήμης μεταλαμπαδεύει ως πνευματική της κληρονομία στις επόμενες γενιές.

Η κ. Αθηνά, γνωστή και ως Μινέρβα ή Ντεκού, έχασε τον άντρα της πολύ νωρίς και έμεινε μόνη με την τετράχρονη κόρη της, δίνοντας τη δική της μάχη με τη ζωή. Γνώρισε τον έρωτα στα χρόνια της κατοχής ενώ αναπολώντας στιγμές από τότε περιγράφει με αφοπλιστική γλαφυρότητα τον τρόμο και τον φόβο που διακατείχε τόσο την ίδια όσο και το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Αναμνήσεις μιας ζωής… σε κάδρα φωτογραφιών!

Χαρακτηριστικά, αναφέρει στην κάμερα του ThrakiToday.com πως στην προσπάθεια της να βγει έξω τη νύχτα και ενώ οι Γερμανοί κατακτητές είχαν επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένη ανήμπορη γυναίκα για να γλιτώσει από τις δυσμενείς επιπτώσεις της παράβασης του απαγορευτικού.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της το αφιέρωσε στη ραπτική, τεχνική που ανέπτυξε με ιδιαίτερη αφοσίωση και μεράκι και από την οποία κατάφερε να θρέψει και να μεγαλώσει την κόρη της, ενώ έζησε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. «Έβλεπα τα τρένα να περνάνε και σκεφτόμουν πότε θα έρθει η δική μου η σειρά να πάρω το τρένο για την πατρίδα» σημειώνει η ίδια αναπολώντας τις στιγμές της ξενιτιάς με «τη νοσταλγία για την πατρίδα» να την φέρνει πάλι πίσω στην Ελλάδα, όπου ζει σήμερα ευτυχισμένη με την οικογένεια της.

Η κα. Αθηνά με την κόρη

της Μαίρη και τη.. δισέγγονη της!

Σήμερα η κα. Αθηνά ζει στη Διομήδεια Ξάνθης, και όπως εξηγεί η ίδια «όπου γης και πατρίς». Ο θεσμός της οικογένειας παραμένει για την ίδια πηγή ζωής, απολαμβάνοντας τη συντροφιά της κόρης της, της εγγονής και της δισέγγονης της.

Η φινέτσα μιας άλλης εποχής παραμένει ακόμη χαραγμένη στην αύρα της, ενώ πίσω από το ρυτιδιασμένο της πρόσωπο διακρίνει κανείς με περισσή ευκολία μια παιδική αθωότητα που σε κάνει να ξεχνάς πως απέναντι σου έχεις έναν άνθρωπο που μόλις έγινε… 100 χρονών!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: