Πανοραμικές εικόνες του Σίδνεϊ

Source: NeosKosmos

Μία από τις φωτογραφίες του ταλαντούχου Κώστα Χιόνη

Μία από τις φωτογραφίες του ταλαντούχου Κώστα Χιόνη

Η κάθε φωτογραφία του περιέχει μια σειρά φωτογραφιών που ενώνονται σε μια μετά από τεχνολογικές παρεμβάσεις στο σύγχρονο σκοτεινό θάλαμο, όπως ο Κώστας ονομάζει τον υπολογιστή του. Οι περισσότερες φωτογραφίες του αποτελούνται από 8 ή 24 άλλες φωτογραφίες, ενώ υπάρχουν και εκείνες που δημιουργήθηκαν με πάνω από 100 φωτογραφίες. Για να δοθεί ζωή σε μία και καλή πανοραμική φωτογραφία, πρέπει να ληφθούν δύο έως τρεις εκατοντάδες φωτογραφίες.
Αυτά είναι τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την εξαιρετική τεχνική του συνδυασμού φωτογραφιών σε κυλινδρικό πανόραμα.

Ελληνοαυστραλός φωτογράφος Κώστας Χιόνης, συμπάροικος από τη Μελβούρνη, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο-συλλογή φωτογραφιών με τίτλο «Sydney 360», που περιέχει περίπου 80 πανοράματα, δίνοντας ένα οικείο πορτρέτο των αστικών τοπίων του  Σίδνεϊ.

Όταν ξεφυλλίζει κανείς τις σελίδες του βιβλίου του Κώστα Χιόνη, νιώθεις την κίνηση, την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Λόγω της πανοραμικής τεχνικής που χρησιμοποιεί, δίνεται η ευκαιρία στον θεατή να δει μπροστά, στο πλάι και πίσω του. Με το κυλινδρικό πανοραμικό στυλ και θέα 360 μοιρών, με την οποία είναι παθιασμένος ο Ελληνοαυστραλός φωτογράφος, οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τη ζεστασιά και τη δράση, ταυτόχρονα.

Αυτά είναι που μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο φωτογραφιών του Κώστα Χιόνη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Ένα στιγμιότυπο της πόλης από μια μοναδική προοπτική, αυτό το βιβλίο μεταδίδει στιγμές στο χρόνο, διατηρώντας τα αστικά τοπία του  Σίδνεϊ ζωντανά και συγκινητικά.

ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΝΟΡΘ ΚΑΡΛΤΟΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Η φωτογραφία πάντα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ζωής του Κώστα. Ο πατέρας του, Διονύσιος Χιόνης, ήταν διάσημος φωτογράφος γάμου και πορτραίτων. Το φωτογραφικό του στούντιο, το οποίο βρισκόταν στο Νορθ Κάρλτον, ήταν από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μεταξύ των πρώτων Ελλήνων μεταναστών. Η επιχείρηση του Διονύσιου Χιόνη άκμασε κατά τη διάρκεια του μεγάλου κύματος της ελληνικής μετανάστευσης, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα μέσα του ‘70.

Εκείνα τα χρόνια, καθώς μεγάλωνε ο Κώστας, τα παιδιά της ηλικίας του πάντα βοηθούσαν στην οικογενειακή επιχείρηση. Η επιχείρηση της οικογένειας Χιόνη ήταν η φωτογραφία, και ο Κώστας άρχισε να μαθαίνει την τέχνη σε πολύ νεαρή ηλικία. Στην ηλικία 15 χρόνων, έβγαζε φωτογραφίες σε βαφτίσια, και σε γάμους όταν έγινε 17. Οι πιο αξέχαστες στιγμές για τον Κώστα ήταν όταν έβγαζε την ομαδική φωτογραφία μπροστά από την εκκλησία, μόλις τελείωνε η λειτουργία.

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συχνά ξόδευα ένα ρολό φιλμ, το οποίο θα ανέπτυσσα τα Σαββατοκύριακα. Ήταν αργή και επίπονη αυτή η διαδικασία, αλλά όταν το χαρτί εκτεινόταν κάτω από το μεγεθυντή, ήταν μια μορφή τέχνης. Πριν από πολλά χρόνια, όταν στον πατέρα μου έδειξα το Photoshop, ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπαν τα μάτια του – άρπαξε το ποντίκι, και ήθελε να δοκιμάσει να το κάνει ο ίδιος» θυμάται ο Κώστας.

«Τα ζευγάρια παντρεύονταν και το να σταλούν οι φωτογραφίες γάμου με γονείς, αδέλφια και φίλους πίσω στην πατρίδα, ήταν πολύ σημαντικό. Μόλις το κύμα μετανάστευσης επιβραδύνθηκε, η επιχείρηση πια δεν ήταν ό,τι ήταν νωρίτερα, και τότε ο πατέρας μου έκλεισε το στούντιο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.»
Ο Κώστας Χιόνης δεν ακολούθησε, μεν, το επάγγελμα του φωτογράφου, αλλά το πάθος για τη φωτογραφική τέχνη ήταν πάντα παρόν. Άρχισε να φωτογραφίζει και πάλι, αφού ο πατέρας του πέθανε το 2000.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Η ιδέα του να ασχολείται με φωτογραφία, στην μορφή κυλινδρικού πανοράματος, μιας τεχνικής που σήμερα αποτελεί μεγάλο πάθος του συμπάροικου, Κώστα Χιόνη, γεννήθηκε στο νησί της Ιθάκης, εκεί όπου γεννήθηκε η μητέρα του.

«Στη δουλειά μου, σε μια εταιρεία ψηφιακών εκτυπώσεων στην πόλη, πάντα θαύμαζα τα μοντάζ που μας έφερναν για αναπαραγωγή αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και φοιτητές. Σε μια επίσκεψη στην Ιθάκη, γενέτειρα της μητέρας μου, το 2000, είχα φωτογραφίσει το χωριό της, την Εξωγή. Όταν επέστρεψα, έκανα συγχώνευση περίπου 30 φωτογραφιών μέσω του Photoshop. Χρειάστηκαν εβδομάδες για να πάρει η εικόνα τη σωστή μορφή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό. Κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού, φωτογραφήθηκε επίσης το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στην Πελοπόννησο» λέει ο Κώστας καθώς μιλά για το κίνητρο που τον έκανε να αφιερωθεί περισσότερο στην φωτογραφία.

Από τότε το πάθος για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών δεν θα τον αφήσει ποτέ. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής τεχνικής είναι αυτό που φέρει επιβράβευση, όπως λέει ο Κώστας, καθώς καταλαμβάνει το χώρο και τα περιεχόμενά του έτσι όπως είναι.
«Το κυλινδρικό πανόραμα δεν συλλαμβάνει μόνο ένα μικρό τμήμα του τοπίου. Αυτές οι εικόνες εκτιμούνται ακόμα περισσότερα, όταν εκτυπώνονται σε πάνω από ένα μέτρο σε μήκος – τότε γίνονται φανερές όλες οι λεπτομέρειες από τις οποίες αποτελούνται».

Όταν στο μυαλό υπάρχει ιδέα για πανοραμικό μοντάζ, η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα. Όπως εξηγεί ο Κώστας Χιόνης, σ’ αυτό το πρωτότυπο στυλ φωτογραφίας, το 20» είναι φωτογράφηση και το 80% επεξεργασία. Οι φωτογραφίες που θέλει να χρησιμοποιήσει ο φωτογράφος επιλέγονται και συγχωνεύονται. Στη συνέχεια, το ρετούς αρχίζει.
«Η μικρή λεπτομέρεια είναι που καταλαμβάνει το περισσότερο χρόνο. Πάντα, μετά από λίγες μέρες γυρνάω πίσω στην ίδια φωτογραφία, να ελέγξω τις λεπτομέρειες» υπογραμμίζει ο Κώστας.

Από το έργο του συμπάροικου, Κώστα Χιόνη, το πάθος για πανοράματα, τις πόλεις και την καταγραφή τους σε λυκόφως, είναι προφανές. Γι’ αυτόν το λυκόφως είναι και τα δύο: η χρυσή ώρα για τη φωτογράφηση και η επιβράβευση που έρχεται εάν το κάνετε σωστά.
«Είναι η ώρα που ο ουρανός είναι πλούσιος σε χρώματα, τα οποία αλλάζουν στις διαφορετικές εποχές και διάφορα μέρη του κόσμου. Πηγαίνετε έξω, και περιμένετε» λέει ο Κώστας για το πάθος του.

«SYDNEY360»

Το βιβλίο με συλλογή φωτογραφιών «Sydney360», έρχεται μετά την πρώτη δημοσίευση του Κώστα Χιόνη, με τίτλο «Melbourne Symmetry», που κυκλοφόρησε το 2008. Το βιβλίο αυτό, μετά από τέσσερα χρόνια, ακόμα συλλαμβάνει τη Μελβούρνη με ένα φρέσκο και μοναδικό τρόπο.
Το «Sydney360» είναι μια ασυνήθιστη δημοσίευση, που μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας σύγχρονος οδηγός, που αποτυπώνει τα πιο διάσημα και τα πιο άγνωστα τοπία της πόλης. Για τον ίδιο το φωτογράφο, το πιο διασκεδαστικό μέρος είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων, καθώς ξεφυλλίζουν το βιβλίο, γυρνώντας το κεφάλι τους γύρω-γύρω και προσπαθώντας να βρουν τα αστικά τοπία από το βιβλίο.

«Οι περισσότεροι απολαμβάνουν το βιβλίο για αυτό το λόγο. Κάποιοι γνωρίζουν τα αξιοθέατα και τα αστικά τοπία, αλλά ποτέ δεν έχουν παρατηρήσει αυτό που τους περιβάλλει. Και το περιβάλλον είναι αυτό που ολοκληρώνει και δίνει μορφή σ’ ένα κτίριο, σ’ ένα αξιοθέατο» καταλήγει ο Κώστας.
Όλες οι φωτογραφίες στο βιβλίο φωτογραφιών «Sydney360» έγιναν με σκοπό τη δημοσίευση του βιβλίου αυτού, λόγω του οποίου ο φωτογράφος έκανε περίπου 12 επισκέψεις στο  Σίδνεϊ, διάρκειας 4 με 10 ημερών, μέσα σε δυο χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 200 πανοράματα, από τα οποία γύρω στα 80 έχουν χρησιμοποιηθεί στο καινούργιο βιβλίο του Κώστα Χιόνη.

Για να παραγγείλετε το βιβλίο φωτογραφιών «Sydney360», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.conhionis.com/sydney-360/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: