Ανακοίνωση τύπου για την εκδήλωση της Τετάρτης 10 Οκτ για του Βαλκανικούς Πολέμους

20121015-123906.jpg

20121015-123914.jpg

Pan-Macedonian Association of NSW Ltd

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΟΥΑΛΙΑΣ

103 Railway Parade Marrickville NSW 2204
Postal Address: PO BOX 140 EARLWOOD NSW 2206
E: ggoutzios@hotmail.com
ACN: 057951934​ABN: 59057951934
President: Chris Papapetrou​Secretary: George Goutzios

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΟΥΑΛΙΑΣ

Pan-Macedonian Association of NSW Ltd
​​

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στον Αυστραλιανό τύπο»

Σύδνεϋ, 10 Οκτ. 2012: Με θέμα το βλέμμα του Αυστραλιανού τύπου πάνω στην απελευθέρωση τςν πόλεων και των χωριών της δυτικής Μακεδονίας δόθηκε διάλεξη από τον Δρ Παναγιώτη Διαμάντη την Τετάρτη 10 Οκτ.

Παρουσιάζοντας άρθρα του Αυστραλιανού τύπου την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων (Οκτώβριος 1912-Φεβρουάριος 1913), ο Δρ Διαμάντης ενημέρωσε το ακροατήριο για κάποια συμπεράσματα που βγήκαν από την έρευνά του.

Πρώτων, οι εφημερίδες της Αυστραλίας κατέγραψαν με μεγάλη λεπτομέρια τις κινήσεις των στρατών καθώς και των κατοίκων της Μακεδονίας την εποχή εκείνη. Κύριες πηγές τους ήταν ο Αγγλικός και Γαλλικός τύπος.

Δεύτερων, τουλάχιστον ένας Αυστραλός ανταποκριτής παρευρέθηκε με τον Ελληνικό Στρατό στις μάχες στην δυτική Μακεδονία. Ο κς Μartin Donohoe από το Σύδνεϋ ήταν ανατποκριτής της εφημερίδας του Λονδίνου, The Daily Chronicle. Ήταν στις μάχες του Σαραντάπορου και των Γιαννιτσών, μεταξύ άλλων.

Τρίτων, όλες οι ανταπορκίσεις από τον χώρο της Μακεδονίας μας, καθώς και των νησιών του Αιγαίου, αναφέρουν τον εγκάρδιο ενθουσιασμό των ΕΛΛΗΝΩΝ κατοίκων για την απελεθυέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Τέταρτων, οι αρθρογράφοι αναφέρουν ότι η απελευθέρωση των περιοχών αυτών θα είχε δυσμενότατες επιδράσεις στους Χριστιανικούς πληθυσμούς οι οποίοι παρέμειναν υπό Τουρικής κυριαρχίας.

Για παράδειγμα, το Clarence and Richmond Examiner (από την επαρχιακή πόλη του Grafton στην βόρεια Nέα Νοτίου Ουαλία) Saturday 16 November 1912, ‘The most unsettling news which has so far been received is that the Turks have proclaimed a Holy War throughout Turkey. … It means in effect, that an edict has been issued, the substance of which is “slaughter till slaughtered”. … the effect of it is to kindle a dauntless courage and unconcern for consequences, and a ferocity towards all the Christians, which will result in wholesale carnage.’ Δηλαδή πρόεβλεψαν την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Πέμπτο, και ίσως πιό σημαντικό συμπέρασμα, ήταν ότι τα θέματα που προκάλεσαν τους Βαλκανικούς Πολέμους παραμένουν άλυτα σήμερα, ύστερα από έναν αιώνα. Η διαμάχη παραμένει ποιός θα είναι ο κυρίαρχος στο Αιγαίο, τόσο στα νησιά της όσο και στα παράλια του πελάγους.

Σύμφωνα με τον Δρ Διαμάντη: «Στις ημέρες μας, που περνά τόσο δύσκολες στιγμές ο Ελληνισμός, τώρα είναι η εποχή για θρασύβουλες, για τολμηρές, αποφάσεις. Τώρα είναι που πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κυρήξουμε τα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).»

«Όπως έκαναν οι Έλληνες πριν από ακριβώς 100 χρόνια, πρέπει εμείς να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζοντε για την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία.»

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Εκατοεντερίδα της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: