Μεγαλειώδης υποδοχή του «Άξιον Εστί» στη Θεσσαλονίκη

Μεγαλειώδης υποδοχή του «Άξιον Εστί» στη Θεσσαλονίκη

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε πριν από λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Την εικόνα υποδέχθηκαν σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εικόνα μεταφέρθηκε από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής των πρωτοεπιστάτη, πατέρα Μάξιμο.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία πορεύονται για να στηρίξουν όσους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού, με τη Βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».

Ευχαριστίες προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, που έδωσε τη χαρά να βρεθεί η εικόνα της Παναγίας δίπλα στη δοκιμαζόμενη ελληνική πολιτεία, εξέφρασε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς της Θεσσαλονίκης με το Άγιον Όρος, ενώ πρόσθεσε ότι η έλευση της εικόνας αποτελεί πράξη παρηγοριάς για τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Ο πρωτοεπιστάτης Μάξιμος είπε ότι η μεταφορά τής εικόνας στη Θεσσαλονίκη προσφέρει πνευματική ανακούφιση, τόνωση του ηθικού και ευλογία στον ελληνικό λαό.

Σημειώνεται ότι η εικόνα του «Άξιον Εστί» σπάνια εξέρχεται από το Άγιον Όρος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Αυτή είναι η πέμπτη φορά (οι προηγούμενες ήταν το 1963, 1985, 1987, 1999) και η δεύτερη για τη Θεσσαλονίκη μετά το 1985.

Η έξοδός της αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα θα παραμείνει έως το τέλος του Οκτωβρίου στο ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: